Zdrava prehrana v kuhinji javnih zavodov

Zdrava prehrana je eden od pogojev dobrega počutja in fizičnega razvoja vsakega človeka. Vpliva na sposobnost za fizično in umsko delo, ter preprečuje bolezni. Pravilno sestavljena in pripravljena hrana, ki je enakomerno razporejena skozi ves dan, pokriva naše energijske potrebe in potrebe po hranilnih snoveh. Ko zbolimo začnemo razmišljati, kaj je primerno pri prehranjevanju. Debelost je kronična bolezen, katera povzroča težave v telesnih funkcijah in presnovnih procesih. Prekomerno prehranjevanje povzroča veliko tveganje za razne bolezni. Dieta je poseben predpisan način prehrane za zdravega ali bolnega človeka. Pri nekaterih dietah so izločena posamezna živila ali nekateri načini predelave živil in priprave hrane, ki bolnemu organizmu škodujejo. Piramida zdrave prehrane nam pomaga izbrati zdravo hrano v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije.
Namen
Seminar je namenjen vsem, ki so povezani z načrtovanjem, pripravo in izvedbo prehrane (vodje prehrane, vodje kuhinj in kuharice, ….).
KLIKNITE TUKAJ IN ZAHTEVAJTE PONUDBO!
Vsebina
»JEM ZATO DA ŽIVIM, NE ŽIVIM ZATO DA JEM!«
Hipokrat
1. Smernice zdrave prehrane v javnih zavodih
2. Ponudba in izvajanje zdrave uravnotežene prehrane
3. Vpliv prehranjevanja na zdravje
- Epidemija debelosti
4. Sestava obrokov in organoleptika
5. Prehranjevalni cilji Evropske Unije
- Primerjava stanja prehranjevanja s Slovenijo
6. Posledice neustreznega prehranjevanja
7. Nova prehranjevalna piramida
8. Varovalna, vegetarijanska in zdrava prehrana
9. Hranilne in biološke vrednosti živil
10. Načrtovanje in izdelava jedilnikov po novih smernicah
- Pravilni izbor živil
- Zdrava priprava obroka
- Pravilno izvedeni termični postopki priprave obrokov
11. Vrste diet in prehrana pri medicinsko indiciranih dietah
12. Preprečevanje slabih prehranjevalnih navad od otroštva do starosti
Vsak udeleženec dobi ustrezno gradivo