Metoda SMED

Nastavitev stroja je postopek priprave stroja ali proizvodne linije za drug proizvodni proces. Veliko nastavitev traja več ur ali celo dni, kar je največja ovira za fleksibilnost podjetja. Zaradi hitrega naraščanja trenda raznolikosti proizvodov in manjšanja velikosti serij je skrajšanje nastavitvenih časov ključnega pomena za dobičkonosnost podjetij.

Trditev »Za nastavitev potrebujemo čas« sicer drži, a z uporabo različnih pristopov je možno nastavitvene čase bistveno skrajšati. Problem dolgih nastavitvenih časov je mogoče učinkovito rešiti s pomočjo metode SMED (Murovec, 1995).

Metoda SMED (Single Minute Exchange of Dies) se je razvila na osnovi bogatih izkušenj in omogoča zaposlenim v podjetju, da spoznajo, zakaj nastavitve trajajo tako dolgo in kako jih je mogoče skrajšati. V veliko primerih je mogoče nastavitveni čas in čas za fino nastavitev skrajšati na manj kot deset minut. Od tod tudi izvirno ime metode. SMED z drugimi besedami pomeni »hitro prestaviti«. S to metodo je možno nastavitvene čase skrajšati za 75 odstotkov (Shingo, 1986).

SMED

Metoda SMED je postopek, razdeljen na osem korakov (Shingo, 1986). Povečanje produktivnosti, skrajšanje pretočnih časov in znižanje stroškov, na katere direktno vpliva tudi čas nastavitve orodij, so ključne komponente učinkovitega proizvodnega sistema, ki povečujejo fleksibilnost in odzivnost podjetja na zahteve kupcev. Sistematičen pristop k zmanjševanju nastavitvenih časov imenujemo SMED (Single Minute Echange of Die).

Razvoj kompetenc:

strokovna, tehnična in organizacijska znanja.

Vsebina seminarja

ZAHTEVAJTE PONUDBO za izvedbo v vaši organizaciji.

V ponudbi vam bomo posredovali vsebino, katero lahko prilagodimo vašim zahtevam po znanjih!